De brand en onze leerlingen

vrijdag, 23. juni 2017

Vandaag kregen wij van onze leerlingen deze mail. We willen deze graag met jullie delen, omdat het zo mooi verwoordt wat de brand voor ons betekent. Dank je wel lieve leerlingen.

De afgelopen brand heeft een grote indruk op velen van ons achtergelaten. We beseffen het nog steeds niet echt. Het feit dat wij (5V, en ook 4H) nooit meer in ons mooie gebouw  les zullen krijgen hakt er diep in. Ook bij ons voelde het alsof we ons tweede huis in vlammen op zagen gaan.

We weten dat jullie nu druk bezig zijn met al dat geregel en zouden willen zeggen dat jullie het prima doen. Dit kan voor niemand makkelijk zijn. Damla Baspinar, uit 5Vc heeft iets heel moois gezegd over de gebeurtenissen de afgelopen dagen en dat zouden we graag met jullie willen delen.

"Ik ben gewoon dolgelukkig dat niemand serieus gewond is geraakt. Ik kan niet geloven hoeveel geluk we gehad hebben met dat rooster, hoe blij ik ben dat onze medeleerlingen daarvoor gegaan, en vervolgens gehoord zijn. Het is pijnlijk, maar het heeft ergens misschien ook wel wat moois. Dingen zullen veranderen, ze zullen nooit meer zijn zoals ze waren, behalve in onze herinneringen. Dat is niet leuk, maar misschien hoeft het op den duur ook niets slechts te zijn. Daarbij heeft dit ook wel wat historisch, vinden jullie niet? Denk aan de grote branden in Rome en Alexandrië, zo wil ik dit ook zien, gezien het gegeven dat onze mooie school ergens een geheel nieuw habitat, een aparte staat is, met ons als haar bewoners. Natuurlijk is het zonde, maar feit is: daar waar voorspoed is geweest, zal een tegenslag komen, en een tegenslag kan er zwaar inhakken als je boven een bepaald niveau zit. Het is ook altijd pijnlijker om in een spelletje dood te gaan in de negende van de tien levels dan in de tweede. Maar je weet: als je goed genoeg was om eens tot negen te komen, kun je dat nog eens. Dit is stom, maar ik geloof dat onze school sterk genoeg is om hier bovenop te komen. Het gaat op een gegeven moment nog stommer worden dan het nu is, zo rond level 7 schat ik, op momenten zoals de proclamatie die niet goed gaan voelen als ze niet in onze lelijke aula zijn, maar eens zitten we op level 10, en kunnen we, gelukkig terugkijkend op onze herinneringen aan level 9, trots zijn op wat we ondanks alles bereikt hebben. Je ziet pas echt wat iets of iemand waard is in tijden van morele crisis. Laat ons de wereld nu tonen wat wij en onze eigen rechtsstaat waard zijn."

We hopen dat we jullie met dit mailtje niet teveel gestoord hebben, als het überhaupt door al die andere mailtjes doorkomt. We wensen jullie veel succes met al het verdere geregel, en dan vooral met het vinden van een goede nieuwe onderwijsplek. We hebben er allemaal vertrouwen in, het Fons Vitae staat nog steeds sterk!
Met vriendelijke groet,
Damla Baspinar en Jonelle Marasigan namens iedereen