Past het Fons bij jou?

Veel kinderen vinden het lastig om een middelbare school te kiezen. Er zijn ook zoveel leuke scholen in en rondom Amsterdam! Hoe bepaal je nou wat bij jou past? Wat het Fons betreft, is het eigenlijk heel simpel. Onze school past bij jou als je een havo-, havo/vwo- of vwo-advies hebt, en als de onderstaande zaken belangrijk voor je zijn. Spreekt dit rijtje je aan? Dan weten wij zeker dat het Fons jou veel te bieden heeft – én dat jij het Fons veel te bieden hebt!

Prettige sfeer en een klas die bij je past

Het Fons staat bekend als een school waar weinig gepest wordt, en waar allerlei ‘typen’ leerlingen zich thuis voelen. Met zo’n 1100 leerlingen zijn we groot genoeg om jouw vrienden voor het leven te treffen, en klein genoeg om geen anonieme leerfabriek te zijn. Dit begint met een brugklas die bij je past: een vwo-klas voor leerlingen met vwo-advies, of een havo/vwo-klas voor leerlingen met havo/vwo- en havo-advies. Want als je je prettig voelt op school, presteer je ook nog ‘ns beter!

Prachtig schoolgebouw in hartje Amsterdam

Ons schoolgebouw is een prachtig klassiek kloosterpand. Middenin het sfeervolle Oud-Zuid, vlakbij beroemde Amsterdamse parken, pleinen en musea. De afgelopen jaren is het compleet verbouwd, vanwege een grote brand in 2017. Daarbij is het van buiten nóg mooier geworden; zo zijn de oude elementen – zoals glas-in-loodramen en houten plafondbalken – gecombineerd met een modern glazen dak, dat voor veel lichtinval zorgt. En van binnen zijn de klaslokalen en andere ruimtes helemaal vernieuwd en milieuvriendelijk gemaakt. Je zult je er heel gauw thuis voelen!

Bijzondere activiteiten voorbij het klaslokaal

Op het Fons is er ook heel veel te beleven buiten de lessen om. Zo nemen we deel aan (inter-)nationale wetenschapswedstrijden, debattoernooien en sportcompetities. En we organiseren zelf binnen- en buitenlandse excursies (waaronder het brugklaskamp), projectweken, sportdagen, podiumkunstavonden, discofeesten, schaaktoernooien, theaterproducties, een schoolkrant… voor iedere leerling wat wils! Veel van deze activiteiten worden mede georganiseerd door onze Leerlingenraad: een commissie van leerlingen uit alle leerjaren, die ook meepraat over schoolbeleidszaken. En ze zijn altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe leden; misschien wel naar jou?

Persoonlijke en vakkundige begeleiding

Jij en je klas worden het hele schooljaar intensief begeleid door een mentor, tijdens de mentorlessen en daarbuiten. Als brugklasser heb je zelfs twee mentoren omdat het zo’n spannend overgangsjaar is. Wat je vraag of zorg ook is, je kunt altijd bij je mentor terecht. Daarnaast krijg je veel aandacht van je vakdocenten, die stuk voor stuk specialisten zijn op hun vakgebied. Zij koppelen de leerstof aan jouw belevingswereld, motiveren je en geven je houvast. Mocht je nog wat extra hulp nodig hebben, dan ondersteunen we je bij bijv. dyslexie en faalangst. Verder hebben we verschillende zorgmedewerkers in huis, zoals een pedagoog en een ouder- en kindadviseur.

Kans om je talenten te ontwikkelen

Het Fons is een erkende ‘Begaafdheidsprofielschool’ (BPS), wat betekent dat we speciale aandacht hebben voor talentontwikkeling en dat we extra uitdaging bieden. Niet alleen voor onze hoogbegaafde leerlingen, maar voor elke leerling. We helpen je ontdekken waar je sterk in bent en hoe je daar nóg sterker in kunt worden, en kijken daarbij verder dan de standaard schoolvakken. Met naschoolse talentmodules die o.a. gericht zijn op techniek (zoals Arduino robotica en Modelraketbouw), taal (zoals Cambridge Engels en Spaans spreken) en creativiteit (zoals Drummen en de Kunstklas). Of met individuele talentprojecten die je helemaal zelf mag invullen. Wat zijn jouw talenten?

Uitgestelde mogelijkheid tot gymnasium (ook zonder vwo-advies)

Als je een bepaalde minimum score voor je basisschool-eindtoets hebt en/of een vwo-advies, dan mag je bij ons Latijn volgen. Als dat je bevalt en je ook goede cijfers haalt, kun je vanaf klas 2 gymnasium gaan doen, met naast Latijn ook Grieks in je pakket. Het voordeel van deze opzet is dat je rustig kunt uitzoeken of het gymnasium bij je past, terwijl je went aan het middelbare schoolleven. Plus dat je met een sterke eindtoets-score ook met een havo- of havo/vwo-advies alsnog op het gymnasium kunt belanden.

Leren voor het leven

Op het Fons zorgen we natuurlijk dat je je diploma haalt, maar we kijken ook veel verder dan dat. Zodat je goed voorbereid bent op alle uitdagingen ná school. Dus richten we ons op samenwerken, presenteren, en problemen oplossen. Op creativiteit en kritisch denken. Op mediawijsheid. Zo helpen we je om een zelfstandige en verantwoordelijke volwassene te worden, met oog voor de wereld en de mensen om je heen.