Past het Fons bij jou?

Jij zit in groep 8, dus je denkt vast al na over je toekomstige middelbare school. Lastig kiezen hè? Hoe bepaal je nou wat echt bij jou past? Wat het Fons Vitae Lyceum betreft, is het eigenlijk heel simpel. Onze school past bij jou als je een vwo-, havo/vwo- of havo-advies hebt en als je de kenmerken, die je hiernaast ziet, interessant en belangrijk vindt. Dan weten we zeker dat het Fons jou veel te bieden heeft – én dat jij het Fons veel te bieden hebt. Maar neem dat vooral niet zomaar aan… kom on- en offline kennismaken, en trek je eigen conclusie!

Prettige sfeer en een klas die bij je past

Het Fons (zoals leerlingen het vaak noemen) staat bekend als een school waar je jezelf mag zijn en waar iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met zo’n 1100 leerlingen zijn we groot genoeg om jouw vrienden voor het leven te treffen en klein genoeg om geen anonieme ‘leerfabriek’ te zijn. We beginnen daarom al met een brugklas die bij jou past: een vwo- of een havo/vwo-klas.

Prachtig schoolgebouw in hartje Amsterdam

Ons gebouw ligt in Oud-Zuid en is vanuit alle delen van de stad en omgeving goed bereikbaar. De school ligt vlakbij beroemde Amsterdamse parken, pleinen en musea. In de afgelopen jaren is het gebouw (een monumentaal kloosterpand met een prachtige klassieke uitstraling) opgeknapt en volledig gemoderniseerd. De school heeft aan het schoolplein nog een apart gebouw voor vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie en een apart gebouw met drie gymzalen, fitnessruimte, muzieklokalen en studio’s.

Bijzondere activiteiten voorbij het klaslokaal

Op het Fons is er ook heel veel te beleven buiten de lessen om. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan wetenschapswedstrijden, debattoernooien en het hockey-scholentoernooi. Ieder jaar is er een grote Fons ViTheater-productie waar muziek, toneel, decorbouw, kleding en techniek samenkomen. Ook organiseren we projectweken, binnen- en buitenlandse excursies, sportdagen, podiumkunstavonden, discofeesten, schaaktoernooien… voor ieder wat wils!

Persoonlijke en vakkundige begeleiding

Als brugklasser heb je twee mentoren en een leerlingmentor uit de bovenbouwklas die jou en je klas het hele jaar begeleiden. Wat je vraag of zorg ook is, je kunt altijd bij hen terecht. Daarnaast krijg je individuele aandacht van je vakdocenten, die specialisten zijn op hun vakgebied. Zij koppelen leerstof aan jouw belevingswereld, motiveren je en geven je houvast. En wanneer je iets toch nog heel moeilijk vindt, hebben we extra begeleidingslessen waarvoor je je elke week zelf kunt inschrijven.

Kans om je talenten te ontwikkelen

Op het Fons hebben we veel aandacht voor de persoonlijke talentontwikkeling van al onze leerlingen. We helpen je ontdekken waar je sterk in bent en hoe je daar nóg sterker in kunt worden. Dat doen we onder andere met speciale talentvakken en met individuele projecten die je zelf mag invullen. Het aanbod hierin wisselt per schooljaar; op onze website vind je een brochure met veel mooie voorbeelden.

Uitgestelde mogelijkheid tot gymnasium (ook zonder vwo-advies)

In onze vwo-brugklassen kun je vanaf de start van het schooljaar kiezen voor het gymnasiumvak Latijn. In onze havo/vwo-brugklassen kun je een module Latijn volgen en als je daarvoor gemotiveerd bent en een positief advies krijgt, kun je later in het schooljaar deelnemen aan de reguliere lessen Latijn. Ben je aan het eind van het jaar nog altijd enthousiast en zijn je cijfers goed, dan kun je vanaf klas 2 gymnasium doen, met ook Grieks. Het voordeel van deze opzet is dat je rustig kunt uitzoeken of het gymnasium bij je past, terwijl je went aan het middelbare schoolleven. Een ander voordeel is dat je dus ook met een havo/vwo-advies op het gymnasium kunt belanden!

Leren voor het leven

Op het Fons willen we er samen met jou voor zorgen dat je je diploma haalt, maar we kijken ook veel verder dan dat, zodat je goed voorbereid bent op alle uitdagingen ná school. We richten ons dus op samenwerken, presenteren, problemen oplossen, kritisch
denken, creatief denken en mediawijsheid. Zo helpen we je verder te groeien in je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, met oog voor de wereld en de mensen om je heen.